Bu vahşete ‘dur’ deme zamanı. Günümüze kadar verilen mücadelelerin sonucunda elde edilen hakların varlığına rağmen, kadınların maruz kaldıkları ayrımcılık ve şiddet hayatın her alanında devam etmektedir. İşte bu yüzden sesimizi duyurmak amacıyla ve haklarımızı aramak için bir gün tayinine ihtiyaç duyuyoruz. 1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. Latin Amerika ilerici kadınlarının bu kararı, esas olarak faşist diktatörlüklerin şiddetine karşı kadınlar cephesinden bir mücadele ilanıydı. 18 yıl sonra, 1999'da Birleşmiş Milletler'in kararına dönüştü ve 25 Kasım uluslararası düzeyde "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak kabul edildi. Ne Mirabel kardeşler şiddete uğrayan ilk kadınlardı, ne de şu anda biz bu açıklamayı yaparken bir evde, sokakta, karakolda şiddet gören kadınlar, son şiddet mağdurları… Kadına yönelik şiddet "kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma” olarak tanımlanıyor. Sadece 25 Kasım’larda değil, kadınların şiddete karşı mücadeleleri her gün sürüyor. Kadınlar pervasızca, utanmazca ve de barbarca öldürülmeye, tecavüze uğramaya, işkence görmeye, dayak yemeye, psikolojik baskıya uğramaya devam ediyor. Bu vahşetin durdurulması için bir kez daha bütün vicdanlara sesleniyoruz. Bu vahşete 'dur' deyin. Bu şiddete sessiz kaldığımız her an insanlığımızdan kaybettiğimizi unutmayın.25.11.2016

MALATYA MAZLUMDER KADIN KOLLARI ADINA

FAZİLET AY