DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 Mart KADIN DEĞİL İNSANLIK SORUNU

Onlardan birine ne zaman bir kız çocuğu olduğu müjdesi verilirse hemen yüzü kararır içi öfkeyle dolar.(NAHL-58)

Bugün 8 mart insanlığın en kadim meselelerinde biri olan cinsiyetçilik-kadının ezilmesi ve sömürülmesi problemi üzerine erkek merkezli bir bakış ile ihdas edilmiş dünya kadınlar günü…

Kadını erkeğin tahakkümünde çıkarmak ve onu toplumun eşit bir ferdi haline getirmek iddasındaki batı medeniyetinin sağladığı nisbi kazanımlar inkar edilemese bile bugün modernizm kadını cipsten çikolataya mobilyadan otomobile hemen her tüketim ürünün yanında verilen promosyon unsuru olarak metalaştırılmıştır.Kadın erkekle aynı çalışma koşullarına zorlanarak veya razı edilerek profösyonel bir hizmet haline getirilmiştir.

Fiziksel ve cinsel saldırılar karşısında ne modern şekiller ne de geleneksel muhafazakar toplumlar kadını koruyabilmiştir.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadına yönelik fiziksel ve cinsel saldırılar alarm verme seviyesine varmıştır.Toplumun tüm kesimlerine idrak edilip paylaşılmadan palyatif çözümlerle ortadan kaldırılmayacağı unutulmamalıdır.

Toplumun ve ailenin iki temel eşit ortağından biri olan kadının aslı misyonuna kavuşabilmesi ve salih bir toplum kurabilmesi müslumanların kadın algısının adil bir konuma gelebilmesi ve dini literatürün kadın karşıtı söyleminin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de kadın olmak meclis, üniversiteler kamu kurumlardaki başörtü serbestliği yasal eksiklerle ve uygulamadaki aksaklıklara rağmen Türkiye tarihinde kadın lehine atılmış en önemli adımlardan biri 1934 yılında seçme hakkına sahip olan kadınlar ilk kez 2013 yılında gerçek anlamda seçilme hakkına sahip olmuşlardır.eğitim ve iş olanakları bu dönemde ülkedeki tüm kadınlara açılmıştır.buna rağmen Türkiye kadınlar için güvenli bir ülke olmamıştır.yasal koruma talep etmiş olsalar bile kadınlar öldürülmekte yada çeşitli düzeyde şiddete maruz kalmaktadır.kamu vicdanını tatmin edecek yasal düzenlemeler yapılmamakta adli mekanizmalar işletilmemektedir.

Kadın istihdamını arttırmak için yürütülen politikalar erkek ile eşit çalışma koşullarına zorlanarak ev ve iş yerinde iki kere çalışmaya itilerek adeta diri, diri gömülmektedir.kadın sorunları konuşulurken savaş mağdurları ve mülteci kadınlar da unutulmamalıdır. Suriye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde savaşta en çok çocuk ve kadınlar vurulmaktadır.sömürü düzenin bir sonucu olarak mağdurlar yine kadın ve çocuklardır.

Yıllarca başörtülü kadınların maruz kaldığı ayrımcılığa karşı mücadele ederek Türkiye'de ki kadın hakları savunucuları arasında yer alan Mazlumder 8 mart dünya kadınlar günü vesilesiyle Türkiye ve dünyada zulme maruz bırakılan kadınların yanında ister yasal ister toplumsal çerçevede gezsin kadına karşı adil olmayan tüm yaklaşımların karşısında olmaya devam edecektir…  08.03.2016

MAZLUMDER YÖNETİM KURULU ÜYESİ

MEHMET KELEŞ