HOCALI KATLİAMI SORUMLULARI HESAP VERMELİDİR

26 Şubat 1992 yılında Ermeni birlikler tarafından kuşatılan Hocalı’da bir katliam gerçekleştirildi. 3000 Azerinin yaşadığı Hocalı’da bu katliam sonunda 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere 613 sivil katledilmiş, 487 kişi ağır yaralanmış, 1275 kişi kaçırılmış, kaybolan 150 kişiden o günden sonra hiçbir haber alınamamıştır. Katliamın ve vahşetin boyutları birkaç gün sonra Hocalı’ya ulaşıldığında cesetlerin etrafa saçılan parçalarından, kafa derisi yüzülen, uzuvları kesilen insanlar görüldüğünde anlaşılmıştır. Katliamın gelişi seyrine bakıldığında önce Gorbaçov tarafından bölge silahsızdırılmış sonra ermenilerin katliamı gerçekleştiği görülmüştür.

20. Yüzyılda dünya kamuoyunun gözleri önünde yaşanan katliam, bölgede bulunan savaş muhabirleri tarafından dakika dakika görüntülenip dünyaya duyurumuş, vahşete sessiz kalan dünya devletleri ve BM’nin; insan haklarını ve evrensel hukuk normlarını hiçe sayarak insanlar arasında etnik köken, dini inanış gibi kriterlere göre yaptığı ayrımcılık nedeniyle katliamı yapanlardan hala hesap sorulamamıştır.

Aradan geçen 20 yılda katliama katılan hiç kimse uluslararası mekanizmalarca yargılanmamış, konu ile ilgili kapsamlı bir soruşturma dahi yapılmamıştır. BM ve Avrupa ülkeleri bir yandan diğer devletlere insan hakları karneleri dağıtırken, diğer taraftan kendi gibi olmayan, yaşamayan ve inanmayan insanlara yaşam hakkını bile tanımayacağını açıkça deklare etmiştir.

Mazlumder Malatya Şubesi olarak Hocalı katliamının 20. Yıl dönümü dolayısıyla dünya devletlerine ve bu devletlerin üst kuruluşlarına -unuttuklarını düşündüğümüz hocalı katliamı ve güncelliğini koruyan  afkanistan da müslümanların değerlerine yapılan saygısızlığın hesabının bir an önce sorulmasını bekliyoruz.

MAZLUMDER MALATYA ŞUBESİ

FAALİYET BİLGİLERİKategori Adı Basın AçıklamalarıTarih 2012-02-26